MADRID - De politie in Portugal heeft bijna 1500 kilo explosieven gevonden in de garage van een huis dat werd gehuurd door vermoedelijke leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in buurland Spanje zaterdag laten weten.

De Portugese autoriteiten hadden vrijdag melding gemaakt van de vondst van het ETA-depot in Casal da Averela, vlakbij de in het midden van het land gelegen stad Obidos.

Er werd toen gesproken over de opslagplaats van een terroristische organisatie zonder een specifieke groep te noemen. Maar de Spaanse autoriteiten spraken zaterdag over ''een woning gebruikt door de terroristische groep ETA''.

Computers

De politie in Portugal trof in de garage 1330 kilo ammoniumnitraat, 75 kilo kaliumnitraat, 40 liter zwavelzuur en andere springstoffen aan. Ook zijn verscheidene computers in de woning in beslag genomen. Door de informatie in de computers zijn twee vermoedelijke ETA-terroristen geïdentificeerd en is hun signalement verspreid.

De twee zouden het appartement onlangs hebben gehuurd. De politie ging poolshoogte in het pand nemen op advies van de buren. Die vertrouwden het zaakje niet, omdat de Spaans sprekende mannen in alle haast het pand zouden hebben verlaten.

Vals kenteken

Enkele dagen eerder was in Obidos een bestelbusje met een vals kenteken ontdekt met daarin onstekingsmechanismen die doorgaans door de ETA wordt gebruikt.

De Spaanse autoriteiten vermoeden al langer dat de ETA vanuit Portugal aanslagen in Spanje voorbereidt. In Frankrijk kan de terreurbeweging steeds moeilijker opereren. De Franse politie heeft in de afgelopen jaren tal van personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de ETA.