AMSTERDAM – Een groot deel van het oosten van de Verenigde Staten wordt geteisterd door zeer zware sneeuwval die vaak gepaard gaat met hevige wind. Vooral de federale hoofdstad Washington DC en de staten Virginia en Maryland zijn getroffen. 

Dat meldt persbureau Reuters.

Meteorologen in Washington spreken van misschien wel de ergste storm in negentig jaar. Tot nu toe zijn er twee doden gevallen en rond het middaguur zaten er in Washington 210.000 mensen zonder stroom.

Het duurt volgens The Washington Post nog dagen voordat alle wegen weer goed bereikbaar en sneeuw vrij zijn. Dinsdag wordt nieuwe sneeuwval verwacht.

In de stad Washington viel sinds vrijdagnacht (lokale tijd) al ruim 70 centimeter sneeuw. Het nationale weer instituut heeft inmiddels een 24 uur durende waarschuwing afgegeven voor de regio. President Obama bestempelde de storm als "snowmageddon!"

Opruimen

Joan Morris, hoofd transport van de staat Virginia: “Maandag wordt geen dag om naar het werk te gaan. Het zal nog tot halverwege de week duren voor we de binnenwegen vrij hebben gemaakt.”

“In het geval van nieuwe sneeuw op dinsdag zal het opruimen nog langer duren. We hebben dan alles nodig voor de snelwegen."

Doden

Naast de hevige sneeuwval stak er zaterdag ook een behoorlijke wind op, tot zo’n 65 kilometer per uur. In de staat Virginia zijn volgens de politie twee doden gevallen. De slachtoffers probeerden een gestrande reiziger te helpen en werden vervolgens overreden door een tractor. Inwoners van Washington DC wordt opgeroepen vooral niet naar buiten te gaan.

Het vliegverkeer in de regio ligt bijna helemaal plat. Op Dulles Airport, net buiten Washington stortte een deel van het dak van een hangar in onder het gewicht van de sneeuw. Niemand raakte gewond. In verschillende staten is een sneeuwalarm afgekondigd.

Stroomuitval

Ook het openbaar vervoer in Washington is tevens ernstig ontregeld. Alleen de ondergrondse metro’s konden nog rijden. Al het busvervoer is gestaakt. Ook veel treinen rijden niet. In totaal zaten rond het middaguur meer dan 210.000 mensen zonder stroom, meldt de Amerikaanse krant the Washington Post.

De gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland spreekt van de 'ergste sneeuwval die de staat ooit gezien heeft'. Hij speculeert ook over een eventuele afsluiting van alle openbare wegen. "Die optie is er altijd nog", aldus gouverneur O'Malley.

Vooralsnog wordt er geprobeerd op elke snelweg in ieder geval één baan open te houden. Dat dit niet altijd kan, is het gevolg van sneeuwophoping. Door de grote hoeveelheid sneeuw ontstaan er heuvels langs de weg waardoor de overige sneeuw soms niet opzij geschoven kan worden.

Uitzonderlijk

Het is overigens uitzonderlijk dat in zo korte tijd zo veel sneeuw in Washington valt. Volgens gegevens van het Amerikaanse KNMI is het sinds 1870 slechts dertien keer voorgekomen dat er meer dan 30 centimeter sneeuw viel. Zes weken geleden was dat voor het laatst. Toen viel tijdens een sneeuwstorm 41 centimeter.

Adrian Fenty, burgemeester van de Amerikaanse hoofdstad, vertelt in een video ondanks de slechte vooruitzichten alles op alles te zetten om de stad maandag weer klaar te hebben voor het normale leven.

Sneeuwstorm Washington