BELFAST - Een Noord-Ierse paramilitaire splintergroepering heeft haar wapens vernietigd. Dat meldde de BBC zaterdag. Het gaat om de katholieke Irish National Liberation Army (INLA).

De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan 120 moorden tijdens het Noord-Ierse conflict.

De INLA besloot in oktober vorig jaar dat de gewapende strijd voorbij was. De groep liet toen weten met uitsluitend vreedzame middelen haar doelen te willen bereiken.

De groep splitste zich in 1975 af van de IRA en werd een van de meest meedogenloze partijen in het conflict.

Afpersing

In 1982 doodde een bom van de INLA zeventien mensen in een pub in Ballykelly.

Sinds 1998 zegt de groepering zich aan een wapenstilstand te houden, maar ze is sindsdien nog bij een reeks schietpartijen betrokken geweest en houdt zich bezig met afpersing, overvallen en drugshandel.

Ontmanteling

De onafhankelijke internationale commissie die zich bezighoudt met de ontwapening van paramilitaire groepen in Noord-Ierland, de IICD onder leiding van generaal John de Chastelain, zal de vernietiging van de wapens van de INLA maandag bevestigen, aldus de BBC. De IICD houdt volgende week op te bestaan.

Het wapenarsenaal van de INLA is de afgelopen weken ontmanteld. Na het einde van de IICD kunnen alle gevonden wapens door de politie worden onderzocht. Het kan dan ook als bewijsmateriaal in rechtszaken worden gebruikt.