LONDEN - Het Britse defensieconcern BAE Systems heeft ermee ingestemd bijna 450 miljoen dollar (330 miljoen euro) aan boetes te betalen.

Daarmee schikt het bedrijf beschuldigingen van corruptie, zo heeft het concern vrijdag bekendgemaakt.

Het betaalt 400 miljoen dollar aan het Amerikaanse ministerie van Justitie en 47 miljoen dollar aan de Britse fraudebestrijdingsdienst SFO.

BAE geeft toe dat het in de Verenigde Staten valse verklaringen heeft afgelegd over de naleving van anti-corruptieregels. Ook erkent het dat het geen goede registratie heeft bijgehouden van betalingen die te maken hadden met een deal in Tanzania.

Fouten

BAE betreurt de fouten die in het verleden zijn begaan en neemt daarvoor de verantwoordelijkheid, zo zei topman Dick Olver.

In de Verenigde Staten liep sinds 2007 onderzoek naar BAE en in Groot-Brittannië al sinds 2004.

Honderden miljoenen

In de Verenigde Staten liep sinds 2007 onderzoek naar BAE en in Groot-Brittannië al sinds 2004.

In de Verenigde Staten werd het bedrijf ervan beschuldigd honderden miljoenen dollar te hebben betaald aan derden, in de wetenschap dat dit geld hoogstwaarschijnlijk gebruikt zou worden om mensen te betalen om BAE contracten toe te spelen.

In Groot-Brittannië ging het om betalingen aan een voormalige adviseur in Tanzania in verband met de verkoop van een radarsysteem.