WASHINGTON - De Verenigde Staten prijzen het akkoord dat Noord-Ierland en Groot-Brittannië hebben gesloten.

De Britse premier Gordon Brown maakte vrijdag bekend dat Londen de zeggenschap over politie en justitie in de Britse provincie aan Belfast overdraagt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton sprak van een ''nieuwe belangrijke stap richting volledige en blijvende vrede''.

De Verenigde Staten spelen een actieve rol in het Noord-Ierse verzoeningsproces, na tientallen jaren van ruzie tussen de aan Ierland loyale katholieken en de protestanten, die altijd gesteund werden door Londen.

Goede Vrijdagakkoord

Bill Clinton, de man van Hillary, speelde als president een belangrijke rol in de totstandkoming van het Goede Vrijdagakkoord in 1998, dat de basis vormde voor de verdere ontwikkelingen richting vrede en verzoening.

Het akkoord over de overdracht van de zeggenschap van politie en justitie volgde na moeizame onderhandelingen.

Oranjemarsen

Fanatieke leden van de protestantse regeringspartij DUP lagen lang dwars. Zij eisten speciale regels voor herdenkingsparades van protestanten langs katholieke wijken, de zogenoemde Oranjemarsen waarbij een historische overwinning in 1690 op de katholieken wordt herdacht. Deze optochten leiden vaak tot rellen.