KERBALA - Voor de derde keer in een week is in Irak een aanslag gepleegd op sjiitische pelgrims. Zeker 31 mensen werden vrijdag gedood door aanslagen in de heilige stad Kerbala.

Nog eens 95 mensen raakten gewond.

Dat meldde de plaatselijke politie. Een lokale overheidsfunctionaris sprak over zeker 150 gewonden.

De gouverneur zei dat al-Qaeda achter de aanslag zat. Die islamistische terreurbeweging kreeg volgens hem steun van leden van de Baathpartij van de voormalige dictator Saddam Hussein.

Een politiefunctionaris zei dat de pelgrims met een mortiergranaat werden bestookt, nadat ze een religieuze plechtigheid hadden bijgewoond. Andere bronnen spraken over twee voertuigen met explosieven die ontploften.

Eerdere aanslagen

Woensdag kwamen zeker zeventien mensen om het leven en raakten meer dan honderd mensen gewond door een aanslag in Kerbala op sjiitische pelgrims.

Ook bij een terreuractie maandag, in Bagdad, waren pelgrims het doelwit. Meer dan veertig mensen vonden de dood toen een zelfmoordenares zichzelf opblies in de Iraakse hoofdstad.

Rouw

Vrijdag is de belangrijkste dag van het Arbainfeest. Het festival markeert het einde van de veertig dagen van rouw voor de moord op imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, die in 680 een martelaarsdood stierf bij Kerbala.

Meer dan een miljoen pelgrims uit Irak en andere landen zijn naar Kerbala gekomen om Hussein te eren.