AMSTERDAM - Ook de grootste protestantse partij in Noord-Ierland is donderdagnacht akkoord gegaan met een politiek compromis dat de gezamenlijke regering met de katholieke minderheid moet redden.

Volgens de leider van de DUP Peter Robinson hebben de parlementsleden van zijn partij unaniem ingestemd met het compromis. De katholieke Sinn Fein, die had gedreigd de coalitie te verbreken, ging al eerder akkoord.

Over het plan is tien dagen en nachten onderhandeld. De Britse en Ierse premiers Gordon Brown en Brian Cowen vliegen later vrijdag naar Belfast om de details uit de doeken te doen.

Aangenomen wordt dat het plan de stappen aangeeft naar de oprichting van een nieuw ministerie van justitie in Belfast, dat de zeggenschap over politie en justitie overneemt van Londen. De Britse regering hoopt de bevoegdheden in april over te kunnen dragen.

IRA

Sinn Fein dringt al langer op de overdracht aan. De DUP heeft zich hier twee jaar tegen verzet, omdat voormalige commandanten van het Ierse Republikeinse Leger in Sinn Fein zich dan met justitiële zaken zouden kunnen bemoeien.

Het verzet van de DUP-parlementsleden is deels ingegeven door de vrees dat zij bij de aanstaande verkiezingen voor het Britse Lagerhuis stemmen aan radicale protestantse politici kunnen verliezen als zij Sinn Fein zijn zin zouden geven.

Maar partijleider Robinson zei er op te vertrouwen dat het publiek met het door hem bereikte compromis zal instemmen.

Vertrouwen

Groot-Brittannië en Ierland zijn allebei voor de vorming van een eigen Noord-Ierse ministerie van justitie, omdat het katholieke bevolkingsdeel hierdoor meer vertrouwen zou krijgen in de politie en rechtspraak.