PORT-AU-PRINCE - Het dodental door de aardbeving in Haïti is opgelopen tot 212.000. Dat aantal zal nog ''een beetje'' stijgen, zei de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive donderdag (lokale tijd) tegen nieuwszender CNN.

De beving van 12 januari had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Vooral de hoofdstad Port-au-Prince werd zwaar getroffen. Volgens de Verenigde Naties moet 75 procent van de stad weer worden opgebouwd.

Meer dan 300.000 mensen zijn gewond geraakt en naar schatting een miljoen mensen zijn dakloos geworden. De hulpverlening verloopt moeizaam.

Gevangenen

De politie op Haïti heeft sinds de verwoestende aardbeving honderd van de 4000 ontsnapte gevangenen weer in de kraag gegrepen.

Door de aardbeving zagen 4000 gevangenen hun kans schoon uit de zwaarbeschadigde gevangenis in de hoofdstad Port-au-Prince te ontsnappen. Onder hen zijn een groot aantal moordenaars en verkrachters.

''Honderd van hen zijn door het hele land weer ingerekend. Naar de rest blijven we grondig op zoek'', aldus een woordvoerder.