VELSERBROEK - Haïti is vijf mobiele waterzuiveringsinstallaties van Nederlandse bodem rijker.

Volgens het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland (PWN), dat de installaties naar het onlangs door een aardbeving getroffen land bracht, hebben daardoor een kwart miljoen Haïtianen de beschikking over betrouwbaar drinkwater. Dat liet PWN donderdag weten.

Vlak na de aardbeving op 12 januari reisden zes monteurs van PWN naar Haïti om de installaties, Perfector-E (Emergency) geheten, te installeren. De medewerkers keerden donderdag terug.

Port-au-Prince

Zij plaatsen samen met Cordaid Mensen in Nood de units in vier zwaar getroffen gemeentes in de buurt van de hoofdstad Port-au-Prince: Gressier (20.000 inwoners), Jacmel (140.000), Cayes Jacmel (10.000) en Mirebalais (80.000). Een zesde installatie wordt binnenkort geplaatst.

De uitvinding van eigen bodem, ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Norit, zuivert zoet water tot schoon drinkwater. De installaties worden aangelegd bij rivieren en andere zoetwaterbronnen. De installaties zijn in 2004 ontwikkeld, direct na de tsunami.

Simpel

''De installaties zijn zo groot als een telefooncel en wegen 250 kilo. Het principe is vrij simpel. Je zet ze neer bij een zoetwaterbron, gooit de slang erin en via de installatie komt er drinkwater uit. De Perfector-E verwerkt 2000 liter water per uur'', zei een woordvoerder van PWN vorige maand.