ANKARA - Een Turks meisje van 16 jaar oud is levend begraven door familieleden in het zuidoosten van Turkije.

De puber werd het slachtoffer van eerwraak, omdat ze bevriend zou zijn geweest met jongens.

Dat heeft het Turkse persbureau Anatolië donderdag gemeld. De politie vond het lichaam van Medine Memi dankzij een tip.

Ze zat met haar handen vastgebonden op haar rug in een gat van 2 meter diep, dat was gegraven in een kippenren bij haar huis in het dorpje Kahta in de provincie Adiyaman. Het meisje werd al veertig dagen vermist.

Longen

Uit onderzoek bleek dat er een aanzienlijke hoeveelheid aarde in haar longen en maag zat. Dat betekent dat ze levend was begraven, aldus forensische experts.

''Het autopsierapport is huiveringwekkend. Volgens onze onderzoeksresultaten had het meisje geen blauwe plekken of sporen van drugs of gif in haar bloed'', aldus een van de forensische experts. ''Het meisje was volledig bij bewustzijn toen ze onder de grond werd gestopt.''

De politie heeft Medines vader en grootvader opgepakt. De vader zou tijdens zijn verhoor hebben gezegd dat hij er niet blij mee was dat zijn dochter mannelijke vrienden had.

Eerwraak

Bij eerwraak wijst een familieraad iemand aan om het vrouwelijke familielid te vermoorden die de familie-eer zou hebben aangetast.

Dat gebeurt vooral bij affaires buiten het huwelijk, maar soms worden ook slachtoffers van verkrachtingen omgebracht of vrouwen die met vreemde mannen hebben gepraat. Als families hun eer verliezen, worden ze door hun omgeving buitengesloten.