JERUZALEM - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman heeft Syrië donderdag gewaarschuwd geen oorlog tegen Israël te beginnen.

Op de Israëlische publieke radio zei hij dat de Syrische president Bashar al-Assad niet alleen de oorlog, maar ook zijn macht zal verliezen, wat volgens Lieberman het enige is waaraan Assad belang hecht.

De boodschap van de zeer rechtse bewindsman komt een dag nadat Syrië Israël had gewaarschuwd voor een bloedig regionaal conflict.

Oorlog

Assad zei dat Israël zich ''naar een oorlog toewerkt en niet serieus met vrede bezig is''. Daarnaast waarschuwde hij dat een oorlog tussen de twee landen uitmondt in een breder conflict. Lieberman reageerde furieus en zei dat Syrië hiermee een grens overschrijdt.

Liebermans waarschuwing staat in contrast met wat premier Benyamin Netanyahu vorige week gezegd zou hebben.

Volgens de zender van het Israëlische leger zei de premier toen dat hij zonder voorwaarden wil onderhandelen met Syrië. "Maar helaas staat Syrië onderhandelingen in de weg die tot vrede, veiligheid en economische ontwikkeling voor alle partijen zouden leiden'', aldus de Israëlische premier.