AMSTERDAM - De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft bevestigd dat hij de vader is van een baby die in oktober geboren werd. Het is geen kind van een van zijn drie vrouwen of zijn verloofde.

Het bericht, dat zondag in de krant stond, werd in eerste instantie ontkend noch bevestigd.

Zuma uitte kritiek op degenen die hem ervan beschuldigen op deze manier de campagne tegen hiv en aids in het land te ondermijnen.

Politieke tegenstanders zeiden dat de acties van Zuma, die negentien kinderen heeft, een verkeerd signaal afgeven in een land waar tien procent van de bevolking besmet is met het virus dat aids veroorzaakt. Volgens deskundigen vergroot het hebben van meerdere partners de kans op hiv en aids.

Concessies

"Het is kwetsend dat ik het standpunt van de regering wat betreft hiv en aids zou hebben ondermijnd", zei Zuma in een verklaring.

"Ik doe geen concessies aan de campagne. Liever nog intensiveren we onze inzet ter bevordering van het voorkomen, behandelen, onderzoeken en strijden tegen het stigma dat aan deze epidemie kleeft."

Knoflook

Zuma heeft veel lof gekregen voor zijn beleid rond de aidsproblematiek in Zuid-Afrika. Zijn voorganger Thabo Mbeki twijfelde openlijk of hiv wel aids veroorzaakte en zijn minister voor volksgezondheid wantrouwde medicatie om aidspatiënten in leven te houden en propageerde liever knoflook en knollentherapie.

De huidige president heeft zich tot doel gesteld dat in 2011 ten minste tachtig procent van met aids geïnfecteerde burgers toegang tot medicijnen heeft. Daarnaast heeft hij zijn bevolking opgeroepen zich te laten testen op hiv.

Verkrachting

Dat is opmerkelijk, want Zuma verklaarde in een rechtszaak in 2006, toen hij aangeklaagd werd voor de verkrachting van een met hiv besmette vriendin van de familie, dat hij zelf een douche nam na gemeenschap te hebben gehad om zo het risico op aids te verminderen.

Hij werd vrijgesproken van verkrachting.