BERLIJN - De Duitse politie heeft woensdag in zeshonderd bordelen invallen gedaan, waarbij meer dan honderd illegale West-Afrikaanse vrouwen zijn aangetroffen.

De politie vermoedt dat er een hecht netwerk achter zit van pooiers en mensensmokkelaars, onder wie veel vrouwelijke daders.

Alle aangetroffen prostituees zijn ondervraagd. De politie hoopt zo de jonge Afrikaanse vrouwen te kunnen identificeren en aanwijzingen te krijgen over de mensenhandelaars.

Bij de illegalen gaat het vooral om minderjarige meisjes, die op een beter leven in Europa hopen. Ze geloven de toezeggingen van mensensmokkelaars, die bovendien de ouders van de meisjes beloven geld te sturen, aldus de politie.

Verplicht

De slachtoffers worden echter verplicht de kosten die de smokkel met zich brengt, zelf te betalen. Zo krijgen ze grote schulden, die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's.

Veel slachtoffers willen geen contact met de politie hebben, waardoor de misdrijven niet aan het licht komen.

Cyclus van onderdrukking

Alleen als hun vertrouwen wordt gewonnen en als ze samen willen werken met strafrechtelijke instanties, kan de cyclus van onderdrukking, intimidatie en afhankelijkheid worden doorbroken, aldus de federale Duitse recherche.