WASHINGTON - De hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, wil dat er een einde komt aan het verbod voor homo's om in het leger openlijk voor hun geaardheid uit te komen. Dat meldden Amerikaanse nieuwszenders dinsdag.

''Sprekend voor mijzelf en alleen mijzelf, is het mijn persoonlijke overtuiging dat het toelaten van openlijke homoseksuelen en lesbiennes de juiste keuze is'' zei Mullen, de voorzitter van de chefs van staven van de Amerikaanse strijdkrachten.

Hij zei tegen een parlementscommissie dat het beleid waarbij jonge mannen en vrouwen hun seksuele geaardheid geheim moeten houden, hem zorgen baart.

Mullen doelde op het 'Don't Ask, Don't Tell'-beleid, dat in 1993 onder de toenmalige president Bill Clinton werd ingevoerd.

Vanaf dat moment mocht rekruten niet meer naar hun geaardheid worden gevraagd. Aan de andere kant kunnen homoseksuelen op straffe van ontslag en mogelijke strafrechtelijke vervolging nog altijd niet openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen.

Obama

President Barack Obama zei vorige week in de State of the Union dat hij zijn verkiezingsbelofte om het verbod af te schaffen wil inlossen. Hij zou dat via een presidentieel bevel kunnen doen.

Omdat de kwestie gevoelig ligt, wil hij in samenwerking met het parlement en de legerstaf werken aan een plan dat voorziet in intrekking van de wet.

Onderzoek

Mullen en minister van Defensie Robert Gates kondigden dinsdag voor de parlementscommissie een onderzoek aan als voorbereiding op de afschaffing van het verbod.

Dat moet zorgvuldig en weloverwogen gebeuren, zeiden ze, om een extra belasting voor de strijdkrachten te voorkomen op het moment dat er twee oorlogen worden gevoerd.