LONDEN - De voormalige Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Clare Short vindt dat oud-premier Tony Blair zijn kabinet onvoldoende geïnformeerd heeft in de aanloop naar de oorlog in Irak in 2003.

Ze deed deze uitspraak dinsdag tijdens haar verhoor door de commissie-Chilcot, die de Britse deelname aan de oorlog onderzoekt.

Blair verklaarde in zijn ondervraging door de commissie, vorige week vrijdag, dat er sprake was van een ''uitgebreide discussie'' tussen hem en zijn ministers over een eventuele deelname van Groot-Brittannië aan de invasie.

Geheimzinnigheid

Short zei daarentegen dat de oud-premier de kwestie Irak niet met zijn kabinetsleden wilde bespreken, omdat hij bang was dat er gelekt zou worden naar de media. ''Daarbovenop kwamen geheimzinnigheid en misleiding'', aldus Short. ''Normale communicatie werd uitgesloten.''

Ook heeft volgens Short de hoogste juridische adviseur van de regering, Peter Goldsmith, de ministers misleid.

Hij claimde dat de oorlog legaal was, ondanks het ontbreken van een VN-mandaat voor de invasie. Short vermoedt dat Goldsmith door Blair onder druk is gezet om zijn goedkeuring aan de inval in Irak te geven.