AMSTERDAM - De Amerikaanse president Barack Obama vraagt het Congres meer geld voor onderzoek naar en beveiliging van kernwapens.

De budgetaanvraag van zeven miljard dollar (vijf miljard euro) is 624 miljoen dollar (450 miljoen euro) meer dan in het lopende begrotingsjaar. Dit terwijl Obama belooft het aantal kernwapens te verminderen.

Ook al is de tendens naar nucleaire ontwapening, dan nog hebben de Verenigde Staten de beste kernwapenfaciliteiten, geleerden en ingenieurs nodig, zegt Thomas D'Agostino, directeur van de National Nuclear Security Administration.

De NNSA wil het budget voor infrastuctuur met 4,7 procent tot ruim 2,3 miljard dollar (1,65 miljard euro) verhogen, onder meer voor de vervanging van verouderde gebouwen in de kernlaboratoria in Los Alamos en Oak Ridge.

Capitulatie

Greg Mello, directeur van de Los Alamos Study Group, zegt dat de budgetten de afgelopen jaren steeds zijn verhoogd, maar 'sinds de beginjaren van Ronald Reagan' nooit zoveel als nu.

Hij spreekt van 'een volledige capitulatie voor de Republikeinen in de Senaat', die eisen dat vermindering van de voorraad kernwapens hand in hand gaat met modernisering van het kernwapencomplex.

Het budget voor Los Alamos omvat 225 miljoen dollar (162 miljoen euro) voor het ontwerpen van een onderzoeksgebouw.

Stijging

Tegenstanders van kernwapens zeggen dat het nieuwe gebouw de VS in staat zou stellen meer kernwapens te bouwen, maar medewerkers van het laboratorium zeggen dat bestaande mogelijkheden alleen worden vervangen, niet uitgebreid.

De budgetaanvraag van de NNSA omvat ruim twee miljard dollar (1,44 miljard euro) voor opslag, een verhoging van 25 procent, en 1,6 miljard dollar (1,15 miljard euro) voor onderzoek en technologie, een stijging van ruim tien procent.