PEKING - China heeft de Amerikaanse president Barack Obama gewaarschuwd geen ontmoeting te hebben met de dalai lama.

Een gesprek tussen Obama en de geestelijk leider van Tibet zal de betrekkingen tussen Washington en Peking ''ernstig ondermijnen'', liet een vertegenwoordiger van de Communistische Partij van China dinsdag weten.

De dalai lama brengt eind februari een bezoek aan de Verenigde Staten. Al een tijd gaat het gerucht rond dat hij dan ook Obama zal ontmoeten.

De president had China eind vorig jaar, tijdens een bezoek aan de Volksrepubliek, aangespoord om met vertegenwoordigers van de dalai lama in gesprek te gaan.

Opmerkelijk

De uitlatingen van Obama waren opmerkelijk, omdat westerse regeringsleiders de kwestie-Tibet doorgaans uit de weg gaan.

De Tibetaanse regering-in-ballingschap heeft de uitlatingen van Peking verworpen. ''In onze ogen is de rol van de VS een rechtvaardige en eerlijke dialoog tussen vertegenwoordigers van de dalai lama en de Chinese regering mogelijk te maken'', verklaarde een woordvoerder van de bannelingen.

Volgens de zegsman is er dan ook ''niets mis'' met een ontmoeting tussen Obama en de dalai lama.

Autonomie

China had maandag voor het eerst in vijftien maanden gesproken met afgezanten van de dalai lama. De vertegenwoordigers probeerden meer autonomie voor Tibet te bewerkstellingen, maar stuitten net als voorgaande keren op een keihard Chinees 'nee'.