BRUSSEL - De NAVO verkleint haar troepenmacht KFOR in Kosovo met zo'n drieduizend man tot 10.200 militairen. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft dat maandag gezegd bij zijn nieuwjaarsreceptie in Brussel.

De situatie in Kosovo is volgens hem veiliger geworden. Kosovo is een land dat zich zo'n twee jaar geleden heeft afgescheiden van Servië. Tussen de bevolkingsgroepen was aanvankelijk grote spanning.

Rasmussen stelde het de bedoeling is om de komende tijd de KFOR-macht verder te verkleinen als de omstandigheden het toelaten. In 1999 waren er in de regio nog 50.000 westerse militairen in de regio. Dat was de tijd dat Joegoslavië uit elkaar viel.

Afghanistan

Rasmussen maakte ook bekend dat de NAVO dringend meer trainers nodig heeft voor het Afghaanse leger en politie. Hij vraagt de coalitielanden om 21 teams voor het leger en ruim honderd voor de politie. Een team bestaat gemiddeld uit 35 manschappen.

''De trainers zijn nodig om de Afghanen zelf voor hun veiligheid te laten zorgen'', zei Rasmussen, doelend op het beoogde vertrek van westerse troepen uit Afghanistan.

ISAF

De NAVO-topman heeft bij zijn verzoek nog geen rekening gehouden met het recente besluit om het Afghaanse leger en politie uit te breiden. Het leger moet met circa een derde groeien tot 171.000 manschappen en de politie naar 134.000 man. Daarvoor zijn nog veel meer trainers nodig, zegt Rasmussen.

De extra opleiders komen nog bovenop de eerder gevraagde versterking voor de NAVO-missie ISAF in Afghanistan. Die is voor dit jaar inmiddels bijna rond. Veertig van de 44 landen die meedoen, hebben extra troepen aangekondigd.

''Dat brengt ons dicht bij de 40.000 extra manschappen die generaal Stanley McCrystal had gevraagd'', zei Rasmussen.

Nieuw momentum

De NAVO is in Afghanistan nu met zo'n 71. 000 manschappen, naast ruim 30.000 van de Amerikaanse operatie Enduring Freedom. De westerse landen proberen er sinds 2001 de Afghaanse overheid te steunen tegen de Taliban.

Rasmussen zegt ''nieuw momentum'' te zien voor de strijd, nu de meeste westerse landen meer mankracht leveren voor de missie. Bekend is dat Nederland een van de weinige landen is die gepland heeft er juist dit jaar te vertrekken.

Recent gaan steeds meer stemmen op om te onderhandelen met de Taliban. De NAVO-topman vindt onderhandelen een zaak van de Afghaanse overheid, maar hij steunt het idee: ''Ze zouden het moeten proberen.''