PORT-AU-PRINCE - De meeste van de 33 Haïtiaanse kinderen die door een groep religieuze Amerikanen waren meegenomen, hebben familie die de aardbeving van midden januari overleefde.

Dat bevestigde directrice Patricia Vargas van het plaatselijke SOS Kinderdorp in Haïti zondag. Zij baseerde zich op informatie van het Haïtiaanse Instituut voor Sociaal Maatschappelijk Werk.

De kinderen zijn opgevangen in het centrum van Vargas in de buurt van de hoofdstad Port-au-Prince.

Adres

Volgens de directrice van de liefdadigheidsinstelling konden sommige kinderen een adres en telefoonnummers geven. Een jong meisje moest wegens ondervoeding medisch worden behandeld.

De gearresteerde Amerikanen beweren dat de kinderen wees zijn. De Haïtiaanse politie pakte de tien leden van een kerkelijke groep op toen die probeerden de kinderen naar de Dominicaanse Republiek te smokkelen. Ook twee Haïtianen werden gearresteerd.

Papieren

Zij konden geen papieren laten zien om te bewijzen dat de kinderen wees waren en dat de adoptie legaal was.

Een van de opgepakte Amerikanen liet vanuit een Haïtiaanse cel weten dat ze de kinderen van een ingestort weeshuis in Haïti naar een weeshuis in de Dominicaanse Republiek wilden brengen.

De tien zouden actief zijn voor een liefdadigheidsorganisatie in de Amerikaanse staat Idaho. Zij zouden naar eigen zeggen alleen goede bedoelingen hebben gehad. Het papierwerk zou volgens de Amerikaan achteraf worden geregeld.