DUBAI - De recente dood van een Hamas-kopstuk in een hotel in Dubai is omgeven door mysteries. Hotelpersoneel trof Mahmoud Abdel Rauf al-Mabhouh (50) op 20 januari dood aan op zijn kamer.

Hij zou door geheim agenten uit Israël zijn geïnjecteerd met gif dat een hartaanval opwekte.

Dat berichtte de Britse krant The Times zondag op gezag van ''bronnen uit het Midden-Oosten''. Deze bronnen meldden dat er sporen van gif in Mabhouh's bloed zijn aangetroffen.

Dat zou zijn gebleken uit onderzoek, dat is uitgevoerd in Parijs. De daders zouden Mabhouh's documenten hebben gefotografeerd en een bordje met 'niet storen' aan de deur hebben gehangen.

Mossad

Volgens de Hamasbeweging, die bevrijding van Palestina en vernietiging van Israël nastreeft, zit de Israëlische geheime dienst Mossad achter de moord.

De politiechef van Dubai meldde zondag dat Mabhouh was gestikt en zei: ''Wurging is ook mogelijk''. Hij hield het voor mogelijk dat de Mossad erachter zat, maar sloot andere partijen niet uit.

Mabhouh was volgens zijn broer zonder lijfwachten op reis voor Hamas om wapens naar de Gazastrook te halen. Mabhouh was een van de oprichters van de gewapende tak van Hamas, de Ezzedin al-Qassam.