WASHINGTON - Evacuaties van zwaargewonde Haïtianen naar de Verenigde Staten zijn niet opgeschort door de vraag wie voor de kosten opdraait, maar door logistieke problemen. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis zaterdag (lokale tijd) laten weten.

De krant The New York Times berichtte onlangs dat het Amerikaanse leger woensdag vluchten met zwaargewonde aardbevingsslachtoffers naar de VS had gestaakt, nadat de gouverneur van Florida de federale regering had gevraagd om een deel van de medische kosten op zich te nemen.

Ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Florida bijvoorbeeld hebben tot op heden zo'n vijfhonderd patiënten behandeld die in kritieke toestand verkeerden door de zware aardbeving van 12 januari.

De medische instellingen beginnen echter behoorlijk vol te raken.

Sterven

Een Amerikaanse arts in een veldhospitaal in de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince waarschuwde dat tientallen zwaargewonde patiënten zullen sterven als ze niet snel naar een ziekenhuis in de VS worden gevlogen.

Volgens hem zijn er in totaal honderdduizenden zwaargewonde Haïtianen. De aardbeving kostte mogelijk 200.000 mensen het leven.