PARIJS - Een imam in een voorstad van Parijs die zich had uitgesproken voor een boerkaverbod, heeft zijn moskee vrijdag onder begeleiding van de politie moeten verlaten wegens bedreigingen.

Gelovigen eisten in een petitie dat de ''verrader, ongelovige en jodenimam'' zijn functie neerlegt, schrijven Franse media zaterdag.

Volgens imam Hassen Chalghoumi moeten vrouwen die de gezichtsbedekkende kleding willen dragen, maar verhuizen naar Saudi-Arabië of andere islamitische landen, zo zei hij een week geleden in de krant Le Parisien.

Minderheid

De imam van de moskee in de gemeente Drancy is van mening dat het dragen van boerka's en nikabs behoort tot een kleine minderheidstraditie binnen de islam die schadelijk is voor het geloof. Ook stelde hij in het interview dat boerka's een gevangenis vormen voor vrouwen.

De kleding is volgens Chalghoumi een vorm van seksistische onderdrukking. De geestelijke ontving doodsbedreigingen wegens zijn uitlatingen, net als voor het aangaan van een dialoog met de Joodse gemeenschap in de Franse hoofdstad.

Een Franse parlementscommissie pleitte dinsdag in een rapport voor een verbod op de boerka. Frankrijk telt ongeveer vijf miljoen moslims. Minder dan tweeduizend vrouwen in het land dragen het allesverhullende gewaad.