WASHINGTON - De regering van de Verenigde Staten verkoopt voor omgerekend 4,6 miljard euro wapens aan Taiwan, ondanks protesten van Peking.

 China ziet de wapendeal met Taiwan, dat het als een opstandige provincie beschouwt, als een ''grove inmenging in China's binnenlandse zaken'', zo stelde een woordvoerder van de Chinese ambassade in de Verenigde Staten.

China besloot zaterdag prompt militaire uitwisselingen met de VS op te schorten, ''gezien de ernstige schade en het weerzinwekkende effect van de wapenverkoop aan Taiwan''.

Negatief effect

Dat liet het Chinese ministerie van Defensie weten, zo berichtte het staatspersbureau Xinhua. De wapenleverantie zal een zeer negatief effect hebben op de samenwerking tussen China en de VS, dreigde de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken He Yafei.

Peking heeft de Amerikaanse defensie-attaché in China op het matje geroepen.

De VS leveren onder meer Patriotraketten en Black Hawk-helikopters, maar niet de ook door Taiwan gewenste F-16 gevechtsvliegtuigen. Het gaat om de eerste wapenverkopen van de regering van president Barack Obama aan het land.

Op zijn hoede

De Taiwanese president Ma Ying-jeou had bij de Amerikanen aangedrongen op de leverantie van nieuwe wapens. Hij wees erop dat zijn land op zijn hoede moet blijven gezien de sterke groei van de Chinese defensie-uitgaven.

De VS zijn de belangrijkste wapenleverancier van Taiwan. Washington ziet zich sinds 1979 verplicht het land te helpen bij diens zelfverdediging.

Die verplichting volgde op de officiële diplomatieke erkenning van China door de VS. Daardoor verloor Taiwan die erkenning, maar Washington wilde de regering in Taipei niet in de steek laten.

Grote druk

De Nederlandse regering zag in 1992 onder grote druk van China af van het leveren van duikboten aan Taiwan.