KABUL - De Taliban hebben zaterdag tegengesproken dat er onderhandelingen over vrede zijn geweest met de VN-gezant in Afghanistan, Kai Eide.

De radicaalislamitische beweging deed eerdere uitlatingen van een anonieme VN-functionaris in een verklaring af als geruchten en westerse propaganda.

Donderdag meldde de VN-functionaris dat de rebellen op 8 januari in het Arabische emiraat Dubai spraken over de mogelijkheid om de wapens neer te leggen.

Die melding kwam op dezelfde dag dat de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens een Afghanistan-top in Londen opnieuw pleitte voor samenwerking met gematigde Talibanleiders.

Onderhandelingen

De Verenigde Naties hebben nog niet gereageerd op de uitlatingen van de anonieme functionaris. Eide ontkende dat er op 8 januari overleg heeft plaatsgevonden, maar gaf geen commentaar over de vraag of er onderhandelingen waren op andere data.

De Taliban kwamen in 1996 aan de macht in Afghanistan. Ze vestigden er een strengislamitische staat. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten verdreef een westerse coalitie de beweging.

Sindsdien vechten ze een guerrillaoorlog uit, die aan honderden militairen en duizenden burgers het leven heeft gekost.

Vredesjirga

Karzai zet nu alles op alles om gematigde Taliban-leiders nog dit jaar te betrekken bij een zogeheten 'vredesjirga', een bijeenkomst van stamoudsten.

Karzai wil de Taliban er met geld en werk van overtuigen de wapens neer te leggen. Karzai hoopt dat Saudi-Arabië kan optreden als bemiddelaar tijdens de voorbereiding van de bijeenkomst.