LIMA - De reddingsoperatie van toeristen en inwoners in de door noodweer geteisterde stad Machu Picchu en omgeving in Peru is afgerond.

Dat hebben de Peruaanse autoriteiten laten weten. Vrijdag konden door goed weer de laatste 1300 mensen per helikopter uit het gebied gehaald worden.

Zeker zeven mensen, onder wie een Argentijnse toerist zijn omgekomen. Door modderstromen en overstromingen waren wegen en het spoor sinds zondag onbegaanbaar. Maandag begon een reddingsoperatie om alle toeristen uit het gebied te halen.

Door het gedwongen verblijven van veel buitenlanders raakten pinautomaten leeg en hotels en winkels verhoogden hun prijzen.

Inca-beschaving

Toeristen waren daarop voor voedsel gedeeltelijk afhankelijk van de lokale gemeenschap in de stad uit de Inca-beschaving in de jungle in het Andesgebergte.

Een aantal backpackers wilde niet geëvacueerd worden en hielpen inwoners met het bouwen van dijken om een mogelijke overstroming tegen te houden. Alle toeristen werden door de autoriteiten echter gedwongen te vertrekken.