WASHINGTON - De regering van de Verenigde Staten wil voor 6,4 miljard dollar wapens aan Taiwan verkopen.

Daartoe behoren Patriotraketten en Black Hawk-helikopters, maar niet de ook door Taiwan gewenste F-16 gevechtsvliegtuigen.

Het gaat om de eerste wapenverkopen van de regering van president Barack Obama aan het land.

De regering maakte haar plannen vrijdag bekend aan het Congres, het Amerikaanse parlement. Het voorstel kan een kwade reactie uitlokken van de communistische Chinese regering, die het democratische Taiwan als een opstandige provincie beschouwt.

Het gaat om 114 Patriotraketten, met een waarde van in totaal 2,81 miljard dollar, en zestig Black Hawk-helikopters, met een waarde van in totaal 3,1 miljard dollar.

Verder zouden de Amerikanen de Taiwanezen voorzien van communicatieapparatuur voor de F-16's die de eilandstaat reeds bezit.

Aangedrongen

De Taiwanese president Ma Ying-jeou heeft bij de Amerikanen op de leverantie van nieuwe wapens aangedrongen.

Hij wees erop dat zijn land op zijn hoede moet blijven gezien de sterke groei van de Chinese defensie-uitgaven.

Wapenleverancier

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste wapenleverancier van Taiwan. Washington ziet zich sinds 1979 verplicht het land te helpen bij diens zelfverdediging.

Die verplichting volgde op de officiële diplomatieke erkenning van China door de VS. Daardoor verloor Taiwan die erkenning, maar Washington wilde de regering in Taipei niet in de steek laten.