BRUSSEL - Onder het puin van het ingestorte gebouw in Luik is vrijdagmiddag een twaalfde dode geborgen. Dat heeft de Luikse brandweerofficier Jean-Marc Gilissen gezegd.

Hij verwacht dat het zoeken vrijdag in de loop van de dag kan worden gestaakt. Volgens Gilissen is er niet veel kans dat er nog meer stoffelijke resten worden gevonden. ,,Het is in elk geval zo goed als zeker dat er geen achttien doden zullen zijn, zoals eerder nog werd gevreesd.''

In de nacht van donderdag op vrijdag werden er al twee lichamen onder het puin vandaan gehaald. Het dodental kwam daarmee op elf. Vrijdagochtend waren er berichten dat er een twaalfde slachtoffer zou zijn gevonden, maar dat bleek te gaan om een hond.

Identiteit

Van vijf van de twaalf doden die zijn geborgen, is inmiddels de identiteit vastgesteld. Er zijn ook nog twintig gewonden, van wie drie er slecht aan toe zijn.

Het appartementencomplex aan de Léopoldstraat in Luik stortte in de nacht van dinsdag op woensdag in na een explosie. De oorzaak is nog niet duidelijk.

Gas

Volgens de Luikse burgemeester Willy Demeyer staat het vast dat er niets mis was met de gasleidingen. Die zijn zaterdag uitgebreid gecontroleerd nadat bewoners een gaslucht hadden geroken.

De zoektocht naar slachtoffers verliep moeizaam doordat er na de instorting van het pand een brand woedde. Ook was niet helemaal duidelijk hoeveel mensen op het tijdstip van de ramp in het gebouw aanwezig waren.

Renteloze lening

De Waalse regering heeft de gemeente Luik een renteloze lening toegezegd, zodat ze schade in de getroffen wijk kan herstellen. De bewoners van het verwoeste pand krijgen woonruimte aangeboden.

Volgens de Waalse publieke omroep RTBF was het gebouw niet verzekerd. De eigenaar zou daartoe vorig jaar wel een poging hebben ondernomen bij een verzekeringsmaatschappij, maar die weigerde met hem in zee te gaan.