AMSTERDAM - Aanklager Jean-Claude Marin gaat in beroep tegen de vrijspraak van de Franse ex-premier Dominique de Villepin.

De Villepin werd donderdag vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een rol zou hebben gespeeld in een lastercampagne tegen president Nicolas Sarkozy tijdens de presidentsverkiezingen van 2004.

Marin zei verrast te zijn over de vrijspraak voor De Villepin, vooral omdat drie andere betrokkenen wel schuldig werden bevonden.

Tegen het radiostation Europe-1 zei hij vrijdag dat het beroep eind dit jaar en anders volgend jaar zou kunnen worden behandeld.

Politiek gemotiveerd

Marin had anderhalf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 45 duizend euro geëist. "Het laatste woord is in deze zaak nog niet gevallen", zei hij.

De Villepin noemde Marins beslissing politiek gemotiveerd. Sarkozy zit erachter, aldus De Villepin.

Mysterieuze lijst

Het smaadproces gaat terug op een zaak uit 2004. Sarkozy en De Villepin waren destijds elkaars tegenstanders in de race om de opvolging van toenmalig president Jacques Chirac.

Tijdens de verkiezingscampagnes dook er een mysterieuze lijst op met namen van hooggeplaatste personen, onder wie Sarkozy.

Deze personen zouden geheime rekeningen aanhouden bij het Luxemburgse financiële instituut Clearstream. De rekeningen zouden zijn gebruikt om smeergeld op te storten, dat ontvangen was na de verkoop van oorlogsschepen aan Taiwan.

Blokkeren

Villepin kreeg deze lijst in handen en vroeg een gepensioneerde generaal de lijst te onderzoeken. De lijst bleek nep te zijn, maar circuleerde toen al in politieke en juridische kringen.

Volgens Sarkozy was de lastercampagne bedoeld om zijn gooi naar het presidentschap te blokkeren. Hij besloot daarom een rechtszaak aan te spannen wegens laster.

Hij beweerde dat zijn opponent 'de primaire aanstichter' was van de lastercampagne. De Villepin meende daarentegen dat Sarkozy de rechtszaak als politiek wapen gebruikte.

Nieuwe gooi

De rechtszaak bezoedelde de politieke carrière van De Villepin. Door de vrijspraak leek de weg vrijgekomen voor een terugkeer in de politiek en mogelijk een nieuwe gooi naar de presidentschap in 2012.