LONDEN - Leiders van de radicaalislamitische beweging Taliban hebben in het diepste geheim gesproken met de VN-gezant in Afghanistan, Kai Eide.

Tijdens het overleg, op 8 januari in het Arabische emiraat Dubai, zouden de rebellen hebben gepraat over de mogelijkheid om de wapens neer te leggen.

Dat meldden de persbureaus AFP en Reuters donderdag op basis van een VN-functionaris, die anoniem wilde blijven. Het is niet duidelijk of ze zich op dezelfde bron baseren.

Volgens de berichten willen de Taliban bescherming. ''Ze willen naar buiten kunnen treden. Ze willen niet verdwijnen in plekken als Bagram'', een Amerikaans detentiekamp waar gevangenen zouden worden gemarteld.

Gematigde leiders

De Afghaanse regering is op de hoogte gebracht van de ontmoeting. Sindsdien zouden er nog geen nieuwe gesprekken met de Taliban zijn geweest, maar ''we hopen dat de Afghaanse regering erop inspringt en hiervan profiteert'', aldus de functionaris tegen beide persbureaus.

De Afghaanse president Hamid Karzai zei donderdag op de Afghanistan-top in Londen dat hij gematigde Taliban-leiders wil betrekken bij een vredesproces.

Met geld en werk moeten ze ervan worden overtuigd de wapens neer te leggen. De deelnemers aan de top hebben 100 miljoen euro beschikbaar gesteld om dit mogelijk te maken.

Guerilla-oorlog

De Taliban kwamen in 1996 aan de macht in Afghanistan. Ze vestigden er een strengislamitische staat. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten verdreef een westerse coalitie de beweging.

Sindsdien vechten ze een guerrilla-oorlog uit, die aan honderden militairen en duizenden burgers het leven heeft gekost.