BRUSSEL - Het instorten van een appartementsgebouw in de binnenstad van Luik heeft mogelijk aan vijftien tot twintig mensen het leven gekost. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom donderdag gezegd in het Belgische parlement.

De ramp woensdagochtend vroeg is vermoedelijk veroorzaakt door een gasexplosie. Bewoners hadden in het weekeinde al over een gaslucht geklaagd, maar bij een inspectie werd niets bijzonders opgemerkt.

Volgens Belgische media zouden er nog steeds bewoners vermist zijn. Reddingswerkers konden in de brokstukken tot nog toe negen lichamen bergen.

De zoektocht naar stoffelijke overschotten en eventuele overlevenden moest donderdag enige tijd worden onderbroken, omdat aangrenzende panden dreigden in te storten.

Geïdentificeerd

Drie slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het gaat om twee mannen van 25 en 22 en een vrouw van 25. Ze woonden naast het gebouw waar de explosie was. De doden zouden ernstig verminkt zijn, mede doordat er onder het puin urenlang een brand woedde.

Burgemeester Willy Demeyer van Luik uitte eerder al de vrees dat het dodental nog flink kan oplopen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zich tijdens de explosie in het gebouw bevonden.

Naast de negen doden zijn er 21 gewonden, van wie drie er slecht aan toe zijn. Sinds een 13-jarig meisje woensdagmiddag levend uit het puin werd gered, is geen teken van leven meer vernomen uit de puinhopen.

Onderzoek

Justitie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van wat in Luik de gasramp wordt genoemd. Er zijn geen aanwijzingen voor opzet, maar de mogelijkheid wordt niet uitgesloten.

De Waalse maatschappij voor luchthavens, Sowaer, stelde vijf huizen ter beschikking voor gedupeerden van de explosie in de stad aan de Maas, vlak over de grens met Limburg.

Heel wat mensen verloren door de ramp hun onderkomen. Een deel van hen kan nu terecht in woningen van Sowaer.