BERLIJN - In grote delen van Duitsland heeft het winterweer donderdag tot grote chaos geleid. Vooral in het oosten en zuiden van het land ondervond het verkeer grote hinder van ijs en sneeuw op de weg.

Er vonden honderden ongelukken plaats, waarbij ten minste vier mensen om het leven kwamen.

In het midden van het land zijn vijf vrachtwagens op elkaar gebotst en is een groot deel van een snelweg afgezet.

Bij Hannover raakte een automobilist zwaargewond, toen een brok ijs door zijn voorruit brak en hem in zijn hoofd trof. De klomp is vermoedelijk van een rijdende vrachtwagen gevallen.

Vluchten

Op de luchthavens van Frankfurt en München zijn tientallen vluchten geannuleerd. Ook het treinverkeer ondervindt grote hinder van het winterweer en lopen reizigers vertraging op.

Verscheidene kanalen in het westen van Duitsland zijn door het ijs niet meer bevaarbaar. De bewoners van het eiland Hiddensee in de Oostzee zijn door het ijs van de buitenwereld afgesloten, omdat schepen er niet meer kunnen aanmeren.

Opruimingsdiensten

Door de hevige sneeuwval zijn veel kleinere wegen niet meer begaanbaar. Opruimingsdiensten kunnen daarom veel dorpen niet meer bereiken. In het zuiden van Duitsland is op sommige plaatsen tot 30 centimeter sneeuw gevallen.

Volgens de weerdiensten zorgt de neerslag wel voor ideale omstandigheden voor skiërs in de Duitse Alpen.