PARIJS - De Franse ex-premier Dominique de Villepin is donderdag vrijgesproken in het proces-Clearstream. De rechters achtten hem niet schuldig aan het bezoedelen van de naam van zijn politieke aartsrivaal Nicolas Sarkozy, de huidige president van Frankrijk.

De Villepin handelde destijds niet te kwader trouw en is daarom niet medeplichtig aan het doen van valse beschuldigingen, aldus de rechter in Parijs.

De Villepin was een van de vijf beklaagden in een zaak over valse rekeningafschriften, die in 2004 opdoken en die de goede naam van een reeks vooraanstaande Fransen aantastten.

Deze zouden smeergeld bij de Luxemburgse instelling Clearstream hebben gestald. De Villepin was minister van Binnenlandse Zaken in 2004 en 2005. Van 2005 tot in 2007 was hij premier.

De rechter achtte een medebeklaagde, voormalige Airbus-topman Jean-Louis Gergorin (63) wel schuldig en beschouwt hem als de aanstichter van de hele affaire.

Gergorin fabriceerde te kwader trouw valse beschuldigingen door het vervalsen en manipuleren van gegevens en mensen, aldus de magistraat. Medebeklaagde en computerexpert Imad Lahoud (42) was medeplichtig.

Een aangeklaagde boekhouder, Florian Bourges (31), maakte volgens de rechtbank misbruik van vertrouwen. Een in deze affaire aangeklaagde journalist, Denis Robert (41), deed slechts zijn werk en is net als De Villepin vrijgesproken.