LONDEN - De internationale troepenmacht in Afghanistan begint dit jaar met het overdragen van veiligheidstaken aan het Afghaanse leger. 

Dat heeft de Britse premier Gordon Brown donderdag gezegd, kort na het begin van een conferentie in Londen over Afghanistan. De premier zei dat de Afghaanse en internationale troepenmacht worden versterkt.

Op dit moment zijn er in Afghanistan 110.000 militairen gelegerd uit verscheidene landen. Dat aantal moet voor het eind van dit jaar zijn gestegen naar 150.000.

De Verenigde Staten hebben voor deze versterking 30.000 militairen toegezegd. De overige tienduizend moeten uit andere landen komen.

Fonds

Verder repte hij van het opzetten van een nieuw fonds. Het geld in dat fonds moet worden gebruikt om gematigde elementen binnen de Taliban te overreden de wapens neer te leggen. Brown stelde dat de eerste resultaten midden volgend jaar zichtbaar moeten worden.

''Voor de opstandelingen die weigeren de voorwaarden van re-integratie te accepteren, rest ons geen andere keuze dan ze militair te achtervolgen.''

Circa zeventig landen en organisaties zijn vertegenwoordigd op de top. De vertegenwoordigde landen moeten onder meer de basis leggen voor het uiteindelijke vertrek van buitenlandse troepen uit het land.

Abdullah

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de Saudische koning Abdullah om hulp gevraagd bij het streven naar verzoening met gematigde elementen van de Taliban. Karzai deed zijn oproep donderdag in Londen op een internationale conferentie over Afghanistan.

Karzai heeft zijn hoop op Saudi-Arabië gezet, omdat dat land in een eerder stadium al informeel overleg met de Taliban heeft gevoerd.

Saudi-Arabië was een van de weinige landen die de regering van de Taliban in Afghanistan erkenden, voordat die uit de hoofdstad Kabul werd verdreven na een door de Amerikanen geleide invasie in 2001.

Verder wil Karzai dit jaar een loya jirga, een traditioneel gezaghebbende raad van stamoudsten, samenroepen om tot een nationale verzoening te komen. Het is nog onduidelijk wanneer deze 'vredesjirga' plaats zal hebben.

Afghanistantop