OSWIECIM/WESTERBORK - Internationaal is woensdag de bevrijding van het nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau 65 jaar geleden herdacht.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep in het vroegere Auschwitz (het huidige Oswiecim in Polen) op tot waakzaamheid om te voorkomen dat de Holocaust zich herhaalt.

Auschwitz staat inmiddels symbool voor de Holocaust, de massamoord op Joden en andere minderheden in de Tweede Wereldoorlog. Militairen van het Sovjetleger bevrijdden het kamp in bezet Polen op 27 januari 1945.

''We vergeten niet dat we altijd moeten blijven herinneren en dat we altijd waakzaam moeten zijn'', zei Netanyahu in zijn toespraak.

De nazi's vermoordden naar schatting 1,1 miljoen mensen in Auschwitz-Birkenau, van wie de overgrote meerderheid Joods was. Ook veel Nederlandse Joden kwamen daar om het leven.

Volkerenmoord

Eerder woensdag was in Oswiecim een conferentie begonnen over de volkerenmoord op miljoenen Joodse Europeanen in de jaren 1933-1945.

Ministers van Onderwijs en andere vertegenwoordigers uit 35 landen spraken onder meer over het onderricht over de gruwelen, nu er vrijwel geen overlevenden meer over zijn.

Paus Benedictus XVI noemde in zijn wekelijkse audiëntie de Jodenvervolging ''onvoorstelbaar wreed''. De paus verklaarde diep getroffen te zijn bij de gedachte aan de deportatie, gevangenschap en dood van de talloze slachtoffers.

Peres

De Israëlische president Shimon Peres sprak het Duitse parlement toe. Hij riep ertoe op de nog levende verantwoordelijken te berechten, vooral omdat de wereld moet weten wat er is gebeurd.

Peres waarschuwde in zijn toespraak voor de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die ontkent dat de Holocaust heeft plaatsgevonden.