LUIK - Het aantal mensen dat is omgekomen door de explosie woensdag in het centrum van Luik, is opgelopen tot negen.

In totaal raakten 21 mensen gewond, van wie twee ernstig. Nog een aantal mensen wordt vermist, mogelijk een dozijn, aldus reddingswerkers ter plaatse in Belgische media.

In het pand van vijf verdiepingen woonden officieel twaalf mensen. Het is onduidelijk hoeveel personen binnen waren op het moment van de explosie, die plaatsvond in de nacht van dinsdag op woensdag om twee uur. Burgemeester Willy Demeyer van Luik vreest dat het dodental nog flink kan oplopen, mogelijk tot 18 mensen.

Geïdentificeerd

De stoffelijke overschotten die woensdag zijn geborgen zijn nog niet geïdentificeerd. De Luikse procureur des konings Danièle Reynders heeft dat donderdag gezegd.

Zes van de lichamen zijn al onderzocht, maar dat heeft tot dusver niet tot resultaat geleid. De drie andere slachtoffers worden in de loop van donderdag onderzocht.De identificatie verloopt moeilijk omdat er onder het puin van het gebouw een brand heeft gewoed.

Volgens Belgische media staat de Leopoldstraat bekend om huisjesmelkerij. Een aantal mensen is nog steeds op zoek naar hun naasten.

Zoekactie

Zo mist een Belgisch echtpaar nog immer hun dochter, die in een woning naast het ingestorte pand woonde.

Reddingswerkers en een reddingsteam met snuffelhonden zochten woensdagnacht naarstig naar meer slachtoffers in de brokstukken, maar de zoekactie werd donderdagochtend onderbroken wegens instortingsgevaar van een aangrenzend pand. Dat moet eerst worden gestut

Gaslek

Een gaslek zou mogelijk de oorzaak van de explosie zijn geweest. Volgens veiligheidsexperts die beelden van bewakingscamera's hebben bekeken, vond de ontploffing op de eerste verdieping plaats.

De Leopoldstraat is geheel ontruimd en het gas in de panden in het gebied is afgesloten. De helft van de evacués heeft de nacht bij bekenden doorgebracht, de rest verblijft in hotels die spontaan onderdak beschikbaar hebben gesteld. Veel mensen zijn in shock of getraumatiseerd.

Gaslucht

Bewoners hadden in het weekeinde al over een gaslucht geklaagd, maar bij een inspectie werd niets bijzonders opgemerkt.

Justitie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van wat in Luik de gasramp wordt genoemd. Hoogwaardigheidsbekleders, onder wie koning Albert II, bezochten de plek van de ramp.

Schade

Het centrum van Luik is nog steeds afgesloten. Er werd een rampenplan afgekondigd en een crisiscentrum ingericht.

Ook is het centrum van Luik vrijwel geheel afgesloten voor al het verkeer. Alleen bussen rijden door de straten. In de buurt sneuvelden heel wat ramen en raakte een aantal auto's beschadigd. Ook het stadhuis liep schade op.

Voor tientallen dakloos geworden bewoners van de getroffen panden moest onderdak worden geregeld.

Gasramp Luik