JOS - Opnieuw zijn in Nigeria tientallen lijken gevonden na de gewelddadigheden van vorige week tussen christenen en moslims. Sommige lichamen zijn onthoofd en missen ledematen, die op palen zijn gespietst.

''We bezochten het dorpje Gero, 23 kilometer ten zuiden van de stad Jos, waar we 51 lichamen aantroffen'', liet een medewerker van een moskee in Centraal-Nigeria maandag weten.

''Daarna reden we door het dorpje Talchon, waar we nog eens tien lichamen vonden.''

Het dodental door de vier dagen aanhoudende rellen is inmiddels opgelopen naar ruim 550. Dat aantal is gebaseerd op gegevens van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, ziekenhuizen en religieuze leiders.

Machetes

Christelijke en islamitische bendes namen het vier dagen lang tegen elkaar op met geweren, machetes en messen in de stad Jos en omliggende gemeentes. Vicepresident Goodluck Jonathan zette het leger in om het geweld de kop in te drukken.

Politici spoorden de autoriteiten aan bendeleiders en hoofden van gemeenschappen die achter het geweld zitten, op te pakken om toekomstige onlusten te voorkomen.

De politie heeft inmiddels ruim driehonderd mensen opgepakt in verband met de rellen. Veel arrestanten werden eerder ook al opgepakt na soortgelijke rellen in november 2008. Ze ontsnapten toen aan strafrechtelijke vervolging.

Vervolgen

Mensenrechtenorganisaties dringen er bij de autoriteiten op aan de onruststokers ditmaal wel te vervolgen. Veel vertrouwen dat dat daadwerkelijk gebeurt, is er niet. De gevangenissen in het West-Afrikaanse land zitten bomvol en het juridische systeem is overbelast.

Het is nog onduidelijk wat het geweld tussen de geloofsgroepen deed oplaaien. Volgens sommigen braken de onlusten uit na een voetbalwedstrijd. Anderen beweren dat onenigheid ontstond over de wederopbouw van huizen die bij een eerdere geweldsuitbarsting waren verwoest.

Weer andere bronnen stellen dat de bouw van een moskee in een overwegend christelijke buurt de vlam in de pan deed slaan.