BAGDAD - De Irakees Hassan al-Majeed, beter bekend als Ali Chemicali, is geëxecuteerd. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse regering maandag laten weten weten.

Majeed werd vorige week voor de vierde keer ter dood veroordeeld. Deze keer gebeurde dat wegens de gifgasmoord op circa vijfduizend inwoners van de plaats Halabja in 1988.

In het verleden werd de doodstraf al drie keer eerder uitgesproken tegen de prominente handlanger en neef van wijlen dictator Saddam Hussein.

Dat gebeurde onder meer wegens genocide op Koerden, massa-executies en het neerslaan van een sjiitische opstand in de jaren tachtig en negentig.

Gifgas

Naar schatting meer dan 180.000 mensen kwamen om het leven als gevolg van bevelen van Ali Chemicali, die zijn bijnaam te danken had aan zijn voorkeur voor de inzet van gifgas bij het bestrijden van tegenstanders.

De meeste slachtoffers van de massamoord in Halabja waren vrouwen en kinderen. De aanval gold als een van de gruwelijkste daden van het regime van Hussein, dat in 2003 werd beëindigd door de legers van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Ali Chemicali was in augustus dat jaar opgepakt, vijf maanden na het begin van de invasie in Irak. Saddam Hussein werd in 2006 opgehangen.