Vliegtuig stort in Middellandse Zee

BEIROET - Een passagiersvliegtuig van Ethiopian Airlines met negentig mensen aan boord is voor de kust van Libanon in de Middellandse Zee gestort. Libanese reddingswerkers hebben tot nu toe 21 doden geborgen.

Het toestel, een Boeing 737 met 83 passagiers en zeven bemanningsleden, was vertrokken uit de Libanese hoofdstad Beiroet en was op weg naar de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba.

Volgens een woordvoerder van de Libanese luchthaven verdween de Boeing 737 ruim een half uur na vertrek van de radar.

Bliksem

De Libanese autoriteiten gaan er vooralsnog van uit dat de crash maandagochtend vroeg is veroorzaakt door slecht weer. Het toestel zou door bliksem zijn getroffen. Ooggetuigen zeiden dat ze vlak voor de crash een vuurbal zagen. Een terroristische aanslag is vrijwel zeker uitgesloten.

Lichamen

Na de crash werd een uitgebreide reddingsoperatie op touw gezet, waarbij onder meer legerhelikopters werden ingezet. De 21 lichamen werden 12 kilometer van de plaats Naameh, vlak onder Beiroet, gevonden, liet een ambtenaar van het ministerie van Defensie in Beiroet weten.

Over het lot van de overige inzittenden is vooralsnog niets bekend. Lokale media meldden dat zeven mensen levend uit het water zijn gehaald, maar de directeur van Ethiopian Airlines zei dat hem van overlevenden niets bekend is.

De meeste passagiers van het gecrashte vliegtuig waren Libanezen en Ethiopiërs. Ook de vrouw van de Franse ambassadeur in Libanon was aan boord.

Slechte imago

Ethiopian Airlines werd in 1945 opgericht. De vloot bestaat uit 37 vliegtuigen van het type Boeing en Fokker. Ondanks het slechte imago van veel Afrikaanse vliegmaatschappijen kan Ethiopian Airlines zich beroepen op een 'goed cv'.

Sinds 1970 vonden er tot aan de crash van maandag slechts twee incidenten met fatale afloop plaats. In 1996 stortte een gekaapt toestel in zee en in 1988 werd een crash veroorzaakt door vogels in de motoren.

De vliegmaatschappij vliegt niet meer op Nederland, maar wel naar vliegvelden in onder meer België en Duitsland.

Crash Ethiopian Airlines

Tip de redactie