WILLEMSTAD/KRALENDIJK - De PAR, de partij van de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage, heeft vrijdag de Statenverkiezingen op Curaçao gewonnen.

De oppositionele lijstcombinatie Lista di Kambio van Charles Cooper slaagde er niet in de hegemonie van de PAR te doorbreken.

De PAR groeide van vijf naar zes zetels in de Staten. Lista di Kambio blijft steken op vijf zetels.

Onafhankelijkheid

De FOL van Anthony Godett, die twee zetels had in de Staten, komt niet terug. Daarentegen komt Pueblo Soberano van Helmin Wiels, die onafhankelijkheid van Curaçao nastreeft, met twee zetels in de Staten.

Lista di Kambio accepteerde haar verlies, maar blijft bij haar weigering met de PAR samen te werken. De Jongh-Elhage gaf in een overwinningstoespraak aan hard te gaan werken aan 'het' karwei, de staatkundige ontmanteling van de Antillen.

''Dat doen we met iedereen die met ons wil samenwerken'', aldus de premier. De opkomst op Curaçao was rond de 65 procent en relatief rustig.

Overwinning

De Statenverkiezingen hebben vrijdag op Bonaire geresulteerd in een overwinning voor de UPB van Ramoncito Booi. Na een harde campagne verliepen de verkiezingen rustig. De opkomst was 81 procent.

Van de drie zetels die Bonaire in het Antilliaanse parlement heeft, krijgt de UPB volgens de onofficiële telling van vrijdagavond (lokale tijd) twee zetels. De democratische partij ADB van Jopie Abraham één. De pas opgerichte Lista pa Kambio (LPK) van Anthony Nicolaas haalde de kiesdrempel niet en krijgt dus geen zetel in de Staten.

Referendum

Voor het huidige Bestuurscollege van Bonaire, een coalitie van ADB en LPK, hebben de resultaten van de Statenverkiezingen geen gevolg. Wel kan de uitslag worden beschouwd als een opiniepeiling voor het te houden referendum. Dat betekent dat een meerderheid van de bevolking kiest voor integratie met Nederland, zoals het voormalige UPB-Bestuurscollege met Nederland heeft afgesproken.

De huidige coalitie wil eerst een referendum organiseren voordat verdere afspraken over het worden van een bijzondere gemeente worden gemaakt.

Op Sint Maarten heeft de National Alliance van William Marlin alle drie de zetels voor het eiland in de Staten gewonnen, ten koste van de Democratische Partij van Sarah Wescot-Williams. Op Sint Eustatius behield de DP Statia van Julian Woodley haar enige zetel in de Staten, hetzelfde geldt voor Saba. Daar behoudt de WIPM van Chris Johnson haar enige zetel.

Staatssecretaris Bijleveld

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) is verheugd over de uitslag van de verkiezingen voor een nieuw, tijdelijk parlement op de Antillen. Ze ziet het als een bevestiging van het ingezette traject om de Antillen als land te ontmantelen.

Ze zei dat zaterdag in een eerste reactie op de verkiezingsuitslag. Bijleveld feliciteert De Jongh van harte met haar overwinning.

De staatssecretaris benadrukt dat de Antillen nu ''in volle vaart vooruit kunnen'' om de afgesproken staatkundige wijzigingen door te voeren. Dat proces moet op 10 oktober 2010 zijn beslag krijgen. Bijleveld denkt zeker dat die datum wordt gehaald.