PORT-AU-PRINCE - Het aantal doden door de aardbeving in Haïti vorige week is opgelopen naar 75.000. Dat heeft de regering van het Caribische land dinsdag bekendgemaakt.

Een kwart miljoen mensen zijn gewond geraakt en een miljoen Haïtianen zijn ontheemd.

De Verenigde Naties sturen zo snel mogelijk 3500 militairen en politieagenten naar Haïti, dat een week geleden werd getroffen door een zware aardbeving.

Orde

De blauwhelmen moeten helpen bij het handhaven van de orde en het beschermen van konvooien met hulpgoederen naar het rampgebied.

Dat heeft de fungerend voorzitter van de Veiligheidsraad, de Chinese VN-ambassadeur Zhang Yesui, dinsdag gezegd. De extra manschappen voegen zich bij Minustah, de VN-missie die al in Haïti is. Uit welke landen de nieuwe blauwhelmen komen en wanneer ze arriveren, is nog niet bekend.

Legerhelikopters

Door de uitbreiding zal de troepenmacht bestaan uit 8940 militairen en ruim 3700 politiemensen. Het is de bedoeling dat de extra militairen gedurende een periode van zes maanden worden ingezet, zei Zhang.

Een legerwoordvoerder zei dat de Amerikanen met helikopters en schepen onder meer honderd voertuigen, twee waterzuiveringssystemen, negen watertanks, tenten en medicijnen aan land willen brengen.

Nood

Sinds de aardbeving van vorige week stijgt de nood in Haïti. Gewapende bendes en wanhopige burgers vechten om het schaarse drinkwater en voedsel. Vanuit Port-au-Prince komen aanhoudende berichten over plunderingen.

Om de ergste nood te verlichten is het Amerikaanse leger begonnen met het droppen van voedsel- en waterpakketten in de omgeving van de Haïtiaanse hoofdstad. Het gaat om ongeveer 14.000 kant-en-klaarmaaltijden en 15.000 liter water.

Gevaarlijk

Eerder vonden de Amerikaanse autoriteiten de operatie nog te gevaarlijk, omdat bij een dropping rellen zouden kunnen uitbreken. De verspreiding van noodhulp is door geblokkeerde wegen en een overvolle luchthaven echter zo lastig, dat toch is besloten tot deze maatregel.

Ook het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) levert voedselhulp aan Haïti. De organisatie wil de komende weken meer dan honderd miljoen voedselpakketten verspreiden, waarvan tien miljoen in de volgende week.

In de eerste week na de aardbeving heeft het WFP al een kwart miljoen maaltijden uitgedeeld in Haïti.

Hulpteam

EU-president Herman Van Rompuy heeft dinsdag gepleit voor de oprichting van een snel inzetbaar Europees humanitair hulpteam. Die moet snel kunnen reageren op rampen als de aardbeving in Haïti.

Hij voegde eraan toe dat de oprichting van een dergelijk team iets voor een later tijdstip is. Eerst moet de EU ''alles doen wat mogelijk is om de burgers van Haïti te ontlasten'', zei hij na een ontmoeting met de Britse premier Gordon Brown.

EU-voorzitter Spanje besloot dinsdag een marineschip met 450 militairen, onder wie een groep van vijftig artsen en verpleegkundigen, naar Haïti te sturen. Ze moeten daar medische hulp verlenen en de orde herstellen.

Hulp

De internationale gemeenschap heeft tot nu toe 1,2 miljard dollar (840 miljoen euro) financiële hulp beloofd aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag laten weten.

Onder de grote geldschieters zijn de Europese Commissie en de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU). Die zegden maandag een totaalbedrag van 422 miljoen euro toe voor hulp aan het rampgebied.