PORT-AU-PRINCE - De aardbeving in Haïti heeft niet alleen grootschalige verwoestingen veroorzaakt in de hoofdstad Port-au-Prince, maar ook in andere steden en dorpen.

Een woordvoerster van de Verenigde Naties maakte zaterdag bekend dat tot 90 procent van de huizen in de stad Leogane is ingestort of beschadigd.

Tussen de vijfduizend en tienduizend mensen zouden hier om het leven zijn gekomen. De meeste slachtoffers liggen nog onder het puin van ingestorte gebouwen.

Leogane ligt circa 30 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince en telt circa 130.000 inwoners. Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter lag ergens halverwege de twee steden.

Zwaarst

Volgens de zegsvrouw van de VN is Leogane relatief het zwaarst getroffen door de aardbeving van dinsdag en de reeks naschokken die daarop volgde. Ze baseert zich op de bevindingen van een waarnemingsteam van de VN, dat bezoeken bracht aan Leogane, Carrefour en Gressier.

De laatste twee steden, die eveneens ten westen van de hoofdstad liggen, hadden voor de ramp respectievelijk ruim 330.000 en 25.000 inwoners.

In Carrefour en Gressier zou 40 tot 50 procent van de huizen zijn ingestort of beschadigd. Het is onduidelijk hoeveel mensen om het leven zijn gekomen in de regio ten westen van Port-au-Prince.