ANTALYA - De voortvluchtige in Nederland veroordeelde vrouwenhandelaar Saban B. runt een discotheek in de Turkse badplaats Antalya. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Volgens Telegraaf-verslaggever Bert Huisjes is hij er met zijn collega John van den Heuvel in geslaagd om B. in Antalya op te sporen. Meer wil hij er nog niet over kwijt.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) kan niet bevestigen dat B. in Antalya verblijft.

''Wij weten niet waar B. zit. Wel houden we er rekening mee dat hij in Turkije of ergens anders in het buitenland verblijft.''

Onderdanen

Volgens de zegsman is het niet mogelijk om B. naar Nederland te krijgen, als hij zich in zijn vaderland ophoudt. Turkije levert namelijk geen eigen onderdanen uit.

''Dat is wrang en zuur'', vindt het OM, maar dat is nu eenmaal het beleid van Turkije. Wel staat de man sinds zijn vlucht internationaal gesignaleerd. Mocht hij op reis gaan en in een ander land dan Turkije worden gepakt, dan kan hij wel aan Nederland worden uitgeleverd, aldus de zegsman van het OM.

De beruchte en vluchtgevaarlijke vrouwenhandelaar kon ontsnappen nadat hij in september vorig jaar van het gerechtshof in Arnhem een week verlof uit de gevangenis had gekregen. Hij keerde niet meer terug.

Contact

Na de verdwijning van B. is in november een delegatie van het OM naar Turkije afgereisd voor overleg met de autoriteiten daar, zei de OM-woordvoerder. Er is gesproken over de mogelijkheid dat Turkije zelf een onderzoek begint naar Saban B. Tot nu toe zou dat niet het geval zijn. Wel is er nog steeds contact tussen de Nederlandse en Turkse justitie.

De vlucht van Saban leidde tot veel ophef in Nederland. De Tweede Kamer reageerde geschokt. Het OM had zich begin september vorig jaar niet moeten laten overhalen om de gewelddadige vrouwenhandelaar Saban B. met verlof te laten gaan, stelde minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie daarna tijdens een debat over de ontsnapping van B.

Meer dan honderd vrouwen zijn slachtoffer geworden van zijn bende. De criminele organisatie dwong hen tot prostitutie en mishandelde de vrouwen geestelijk en lichamelijk.