DEN HAAG - Van de 38 Nederlanders van wie vrijwel zeker is dat zij zich in Haïti bevinden hebben zich er twintig gemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie donderdag gemeld.

Over het lot van de achttien andere Nederlanders is nog niets bekend. Het is nog onduidelijk of er gewonden zijn bij de twintig personen van wie zeker is dat zij de aardbeving overleefd hebben.

Het ministerie meldde woensdag dat voor zover bekend er twintig Nederlanders in Haiti wonen en er achttien Nederlanders in het land op reis zijn.

Het land werd dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Voor de tweede keer op rij hebben overlevenden van de aardbeving de nacht massaal buiten doorgebracht. De mensenmassa in de hoofdstad Port-au-Prince is nog altijd verstoken van voedsel en schoon drinkwater.

Doden

De schattingen over het aantal doden lopen inmiddels uiteen van tienduizenden tot een half miljoen. Die laatste schatting kwam van Youri Latortue, een prominente senator in het parlement van Haïti.

Latortue erkende net als andere politici dat het nog geruime tijd zal duren, voordat een preciezer beeld van het aantal slachtoffers ontstaat. President René Preval repte van tussen de 30.000 en 50.000 doden; zijn premier Jean-Max Bellerive denkt aan ''aanzienlijk meer'' dan 100.000 sterfgevallen.

De aardbeving had dinsdag kort voor vijf uur 's middags plaats in de omgeving van Port-au-Prince, waar meer dan twee miljoen mensen wonen. Geologen registreerden een kracht van 7.0 op de schaal van Richter, waarmee het de zwaarste aardbeving in twee eeuwen tijd in Haïti was.

Naschokken

Later volgden tientallen zware naschokken, waardoor de overlevenden niets anders rest dan op straat te blijven. De weinige gebouwen die nog overeind staan, zijn vaak beschadigd en kunnen instorten bij een volgende naschok.

Langzaam maar zeker komt een internationale hulpoperatie op gang voor de circa drie miljoen Haïtianen die dringend ondersteuning nodig hebben. Een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, EU-lidstaten zoals Nederland, Rusland, Brazilië en China sturen reddingsploegen, hulpgoederen en militairen naar het gebied om de Haïtianen te helpen.

Voorzieningen

Van de lokale autoriteiten hoeven de burgers niets te verwachten. Ministeries, ziekenhuizen en zelfs het presidentiële paleis zijn verwoest, terwijl de telefoonverbindingen en de elektriciteitsvoorziening zijn uitgevallen.

De medische zorg bevond zich voor het natuurgeweld overigens al op een bijzonder laag niveau in het armste land van het westelijk halfrond. Zwaar materieel, noodzakelijk om overlevenden onder het puin vandaan te halen, is nauwelijks voorhanden.

Nederlands reddingsteam

Vanaf het militaire vliegveld in Eindhoven is een transportvliegtuig met aan boord een Nederlands reddingsteam vertrokken naar Haïti.

Het Urban Search and Rescue (USAR) team, bestaande uit 72 mensen en acht snuffelhonden, gaat helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin bedolven liggen.

Hoewel de verkeerstoren op het vliegveld van Port-au-Prince is ingestort door de aardbeving, verwacht het USAR zonder problemen te kunnen landen, omdat het vliegtuig bij daglicht aankomt en de piloot 'op zicht' kan landen, zei de woordvoerder.

Tien dagen

Naar verwachting blijft het USAR-team tien dagen in het door een zware aardbeving getroffen land.

''Dat is een standaardperiode voor het USAR. Na tien dagen is de kans dat er nog overlevenden uit het puin gehaald kunnen worden, zeer klein'', aldus de zegsman.

Aan boord van het vliegtuig is ook een medisch team, ingezet door de gezamelijke Nederlandse alarmcentrales een medisch team. Dat heeft alarmcentrale Mondial Assistance donderdag laten weten.

Een arts, een hulpverlener en een verpleegkundige team zullen zich specifiek bekommeren om de Nederlanders in het getroffen gebied. Zij zullen zich ook met de eventuele repatriëring van Nederlanders bezig houden.