PORT-AU-PRINCE - Mogelijk hebben vele tienduizenden mensen de aardschok die Haïti dinsdag trof niet overleefd. Dat zei president Rene Preval woensdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Premier Jean-Max Belleriveijn sprak eerder over 100.000 mogelijke slachtoffers.

De straten in de hoofdstad Port-au-Prince liggen bezaaid met lijken en puin. In sommige buurten is het doodstil.

Vele tienduizenden mensen zijn gewond geraakt en honderdduizenden zijn dakloos geworden. Veel gebouwen, waaronder het presidentiële paleis, ziekenhuizen, scholen en hotels zijn ingestort in Port-au-Prince en omgeving.

De beving had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter en werd gevolgd door tientallen naschokken in het armste land op het westelijk halfrond.

Nederlanders

Ten minste 38 Nederlanders waren ten tijde van de natuurramp in het land. Zeker vier van hen hebben zich gemeld, van wie er enkelen verwondingen hebben opgelopen.

De Nederlandse honorair consul ter plaatse probeert uit alle macht meer te weten te komen over het lot van Nederlanders daar, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten. Onder hen is in ieder geval een groep scholieren. Vwo'er Thijs Olthof van scholengemeenschap Winkler Prins uit Veendam en zijn vader Huub hebben de aardbeving veilig doorstaan.

Twee Nederlandse families met drie kinderen zouden onder het puin liggen van hotel Villa Therese in Pétionville in Haïti. Twee andere families, die in het land waren om een kind te adopteren, zouden het wel hebben overleefd, aldus vader Huub. Dat heeft de andere zoon Jeroen, die in Nederland is, laten weten.

Vermist

Vele duizenden mensen, onder wie een groot aantal buitenlanders, worden nog vermist. De Verenigde Naties vrezen voor het lot van meer dan honderd medewerkers. Zeker veertien vredessoldaten zijn dood onder het puin vandaan gehaald, maar ook het hoofd van de VN-missie in Haïti (Minustah), Hedi Annabi, zou zijn omgekomen.

Bij gebrek aan machines probeerden mensen met de hand slachtoffers onder het puin vandaan te halen en te reageren op hulpgeroep uit de ravage. De elektriciteit is op veel plaatsen uitgevallen en de communicatie en transport in het land verlopen moeizaam.

Veel mensen durven niet meer binnen te slapen en hebben zich op straat verzameld rond vuurtjes. Televisiezenders, radiostations, vaste en mobiele telefoons zijn veelal uitgevallen. Alleen internet werkte soms nog, maar ook deze informatiestroom droogt steeds verder op door gebrek aan elektriciteit.

Hoofdwonden

De teams van Artsen zonder Grenzen die al ter plaatse waren, hebben vele honderden slachtoffers behandeld aan onder meer open botbreuken en hoofdwonden. Op één ziekenhuis na zijn alle medische centra in Port-au-Prince zwaar beschadigd en functioneren deze niet tot nauwelijks meer, aldus de hulporganisatie.

Landen en organisaties in heel de wereld zijn Haïti te hulp geschoten. De Europese Commissie heeft 3 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp en de Wereldbank wil 100 miljoen extra aan noodhulp geven. De VN hebben dertig internationale hulpteams gemobiliseerd.

Snuffelhonden

Nederland stuurt donderdagochtend een reddingsteam naar het rampgebied in Haïti. Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) besloten.

Het zogeheten Urban Search And Rescue Team bestaat uit zestig mensen en snuffelhonden die helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin bedolven liggen.

De groep vertrekt naar verwachting om 10.00 uur 's ochtends vanaf vliegveld Eindhoven met een transportvliegtuig, dat het ministerie van Defensie beschikbaar heeft gesteld. Het team maakt deel uit van een internationaal gecoördineerde hulpactie onder leiding van de Verenigde Naties.

Koenders stelde eerder op de dag al twee miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan Haïti. De kosten van het reddingsteam worden ook betaald door Ontwikkelingssamenwerking. Koenders heeft dat besloten ''gezien de catastrofale omvang van de ramp in Haïti''.

Aardbeving Haïti