AMSTERDAM/MADRID - De rechtbank in Madrid doet volgende week woensdag uitspraak over de uitlevering van Julio Poch aan Argentinië.

Dat zei zijn Nederlandse advocaat Gerard Spong woensdagmiddag.

Het Zuid-Amerikaanse land wil de ex-Transaviapiloot berechten voor zijn vermeende aandeel in de zogenoemde vluchten des doods.

Tijdens die vluchten werden tegenstanders van de militaire dictatuur van Argentinië in de jaren zeventig en tachtig boven zee uit vliegtuigen gegooid. Julio Poch ontkent dat hij dergelijke vluchten heeft uitgevoerd.

Bar en boos

De Argentijns-Nederlandse verkeersvlieger heeft woensdag aan de rechter te kennen gegeven dat hij inmiddels wil meewerken aan uitlevering aan zijn vaderland.

Zijn Spaanse advocaat heeft er volgens Spong op aangedrongen dat Poch alleen wordt overgedragen als de Spaanse autoriteiten periodieke controles uitvoeren.

Die moeten toezien op de naleving van Poch's mensenrechten in de gevangenis. Ook mag de hechtenis voorafgaand aan zijn rechtszaak niet te lang duren. ''Op die punten is het bar en boos gesteld in Argentinië'', zei Spong.

Pensioen

Poch wilde eerder nog in Nederland voor de rechter worden gebracht. Maar de kortgedingrechter in Den Haag bepaalde dat justitie niet verplicht was om overlevering van de verdachte te vragen. Dat is dan ook niet gebeurd.

De politie in Valencia pakte Poch in september op, vlak voor hij de laatste vlucht voor zijn pensioen, naar Amsterdam, zou maken.

Arrestatiebevel

Zijn zoon, ook piloot, en zijn vrouw waren voor de gelegenheid aan boord van het Transavia-toestel. Poch woont sinds 1980 met zijn vrouw en kinderen in Nederland en heeft sindsdien ook een Nederlands paspoort.

Justitie heeft hem niet zelf opgepakt en uitgeleverd, omdat Nederland geen eigen onderdanen uitlevert naar Argentië. Spanje reageerde in september op een internationaal arrestatiebevel van Argentinië.

Valse beschuldigingen

Poch verzet zich niet langer tegen uitlevering aan Argentinië. Hij zegt er naar uit te zien zich in zijn vaderland tegen de "valse beschuldigingen" te kunnen verdedigen. Eerder wilde Poch nog in Nederland berecht worden.