ROME - De vrouw die eind december paus Benedictus XVI belaagde, heeft woensdag met de kerkleider gesproken en haar excuses aangeboden.

De paus heeft haar op zijn beurt vergeven, zo heeft het Vaticaan laten weten.

De 25-jarige Susanna Maiolo werd tijdens de audiëntie vergezeld door twee familieleden. De Zwitsers-Italiaanse vrouw sprong eind vorig jaar kort voor de nachtmis met Kerstmis in de Sint Pieter over een versperring en probeerde zich op de paus te storten.

Ze werd tegengehouden door beveiligers, maar in het tumult kwam de 82-jarige kerkvorst ten val. Benedictus XVI bleef ongedeerd, een Franse kardinaal brak een been.

Geen kwaad

Maiolo had eerder al aan artsen laten weten dat ze geen kwaad in de zin had. Toch is nog altijd niet duidelijk wat haar motief was.

De psychisch instabiele vrouw kreeg een verplichte psychische behandeling volgens de wet in Vaticaanstad en werd zaterdag vrijgelaten.

Vaticaanstad gaat door met de juridische vervolging van de vrouw. De paus wenste de vrouw het allerbeste toe met haar gezondheid.

Rijk man

De Times Online meldde zondag dat Mehmet Ali Agca, de Turkse dader die in 1981 een aanslag pleegde op paus Johannes-Paulus II, op 18 januari vrij komt na een kleine dertig jaar te hebben vastgezeten.

De voormalige extreemrechtse militant zou de gevangenis wel eens kunnen verlaten als een rijk man. Al verschillende uitgevers en filmproducenten hebben  interesse getoond voor zijn verhaal.

Dan Brown

Alleen al zijn autobiografie zal de 52-jarige Turk naar verwachting drie miljoen dollar opleveren. Ali Agca heeft ook Dan Brown voorgesteld met hem samen te werken aan een boek dat 'The Vatican Code' moet gaan heten en een vervolg kan worden op de 'Da Vinci Code'.

Paus Johannes-Paulus II  zou zijn belager later vergeven. De motieven van Ali Agca en de identiteit van zijn eventuele opdrachtgevers zijn nooit opgehelderd.