ANKARA - Turkije dreigt zijn ambassadeur uit Israël terug te roepen als een dispuut over de behandeling van de gezant woensdagavond niet is opgelost.

Dat zei de Turkse president Abdullah Gül woensdag tegen de Turkse nieuwszender NTV.

De rel draait om de behandeling van de Turkse ambassadeur Oguz Celikkola door de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Daniel Ayalon.

De gezant moest plaatsnemen op een lagere stoel dan de onderminister. Bovendien was de Turkse vlag in strijd met het protocol met opzet weggelaten.

Woedend

Ayalon wees een Israëlische cameraman hier vooraf op. Celikkola was woedend over de behandeling.

De onderminister heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar daar lijken de Turken geen genoegen mee te nemen.

Ayalon had de ambassadeur op het matje geroepen in verband met een Turkse televisieserie waarin ''Israël en Joden worden neergezet als babyrovers en oorlogsmisdadigers'', aldus het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ophitsing

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, zei in een reactie geen confrontatie met Turkije te willen, maar herhaalde dat zijn land geen antisemitische opmerkingen en ophitsing tegen Joden accepteert.

Israël respecteert Turkije en zijn volk en verwacht dezelfde houding van Turkije tegenover Israël, aldus Lieberman.

De banden tussen beide landen zijn verslechterd na de Israëlische strafexpeditie in Gaza aan het eind van 2008, begin 2009.

Kritiek

Het optreden van het Israëlische leger stuitte op veel kritiek in Turkije. Later kwam daarbij nog een Turks televisieprogramma waar Israël zich aan stoorde. Turkije schrapte eind vorig jaar nog een militaire oefening waaraan Israël zou meedoen.

Recentelijk leken de banden weer wat warmer te worden. Zo nodigde Ankara de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, uit voor een bezoek dat zondag begint.

De landen onderhouden al decennia nauwe betrekkingen. Op politiek, economisch en militair terrein wordt nauw samengewerkt. Veel Israëliërs gaan op vakantie in het moslimland.