PORT-AU-PRINCE - Een zware aardbeving heeft mogelijk duizenden inwoners van Haïti het leven gekost. De ramp in de Cariben gebeurde dinsdag in de namiddag en had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Later volgden tientallen naschokken.

Bekijk video

De verwoestingen in Port-au-Prince, de circa twee miljoen inwoners tellende hoofdstad van het armste land op het westelijk halfrond, zijn enorm.

De straten lagen na de ramp bezaaid met doden en gewonden. Veel burgers brachten de nacht door op straat na de zwaarste aardbeving in Haïti in twee eeuwen. Tot zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers gevallen.

De Verenigde Naties bereiden zich voor op een grootscheepse hulpactie. Het is nog moeilijk om een goed beeld te krijgen van het aantal slachtoffers, maar artsen en hulporganisaties gaan uit van honderden en meer waarschijnlijk duizenden doden.

Een groot aantal' personeelsleden van de VN wordt  vermist. Het lokale hoofdkwartier en andere VN-gebouwen liepen zware schade op.

Voorzieningen

Ook de medische voorzieningen van Artsen zonder Grenzen in de stad zijn zwaar beschadigd. Patiënten en medewerkers zijn gewond geraakt. Het Trinité ziekenhuis van de hulporganisatie heeft zware schade opgelopen. Het is de enige kliniek waar inwoners van de stad gratis chirurgische zorg kunnen krijgen.

Catastrofe

''Het centrum van Port-au-Prince is verwoest, dit is een catastrofe'', aldus een ooggetuige. Naast een groot aantal woningen in sloppenwijken stortten ook veel grotere gebouwen (deels) in, zoals het presidentiële paleis, ministeries, hotels, ziekenhuizen en het vijf verdiepingen tellende hoofdkwartier van de VN-vredesmissie in de stad.

Enorme ramp

De Haïtiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Raymond Joseph, uitte de vrees voor een enorme ramp. ''Ik denk dat het werkelijk een catastrofe van grote omvang is'', zei de topdiplomaat tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij riep de internationale gemeenschap op hulp te bieden.

Telefonische verbindingen zijn uitgevallen, net als de stroomvoorziening. De politie, medewerkers van de Verenigde Naties en hulpverleners van onder meer het Rode Kruis probeerden gewonden naar ziekenhuizen en artsen te brengen, maar zij werden gehinderd door de grote hoeveelheden puin en zwaar beschadigde wegen.

Epicentrum

Het Amerikaanse geologische instituut USGS heeft vastgesteld dat de aardbeving plaats had om 16.53 uur (22.53 Nederlandse tijd). Het epicentrum van de beving lag circa 15 kilometer ten zuidwesten van Port-au-Prince, op een diepte van slechts 10 kilometer.

Plunderen

Een onbekend aantal inwoners van de Caribische republiek greep de gelegenheid aan om winkels en woningen te plunderen. Ongeveer 80 procent van de bijna negen miljoen Haïtianen moet rondkomen met minder dan 2 Amerikaanse dollar per dag.

Natuurgeweld heeft Haïti in de afgelopen jaren al vaker getroffen. Zo kwamen alleen in 2008 al ongeveer achthonderd mensen om het leven door tropische stormen en daaropvolgende overstromingen.

Nederlanders

Naar schatting zijn er enkele tientallen Nederlanders in Haïti, maar tot zover bekend zijn er geen Nederlanders getroffen. De Nederlanders die zich gemeld hebben bij de honorair-consul op het eiland, waren allen ongedeerd.

Buitenlandse Zaken gaat ervan uit dat er geen of nauwelijks Nederlandse toeristen op Haïti zullen zijn, aangezien het gebied al heel lang niet wordt aangeraden voor vakantiegangers. De Nederlanders die er verblijven werken voornamelijk in de hulpverlening.

Noodhulp

De Nederlandse regering heeft in eerste instantie twee miljoen noodhulp beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de aardbeving. Momenteel wordt in nauw overleg met de VN en organisaties als het Rode Kruis bekeken op welke manier Nederland het getroffen Haïti het best kan helpen,” zegt minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking.

Foto's

Gebruikers van de microblogdienst Twitter wisselen foto's uit van de puinhopen.

Aardbeving Haïti