PORT-AU-PRINCE - In Haïti heeft een aardbeving plaatsgevonden van 7,0 op de schaal van Richter. Dat heeft het Amerikaanse geologische instituut USGS bekendgemaakt.

Het epicentrum van de beving lag ongeveer 16 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. De aardbeving gebeurde op een diepte van slechts 10 kilometer onder het eiland.

Er is een tsunami-alarm uitgevaardigd voor Haïti, Cuba, de Bahama's en de Dominicaanse Republiek. Een aardbeving vanaf 7,0 op de schaal van Richter kan zware schade veroorzaken.

Op het moment van de beving, die eerder gemeld werd als 7,3 op de schaal van Richter, brak paniek uit in het land. Er zijn vooralsnog geen berichten over doden of schade. Er zou een ziekenhuis zijn ingestort, aldus Amerikaanse media.

Omvangrijk

De schade op Haïti lijkt omvangrijk. Talrijke gebouwen zijn ingestort. Ooggetuigen meldden doden onder het puin.

De Haïtiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Raymond Alcide Joseph, uitte de vrees voor een enorme ramp.

Catastrofaal

''Ik denk dat het werkelijk een catastrofe van grote omvang is'', aldus de topdiplomaat dinsdagavond tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De bodem zou ruim een minuut hebben geschud. Kort daarna volgden twee naschokken.

Haïti is een van de armste landen ter wereld. Het ligt op het westelijke deel van het eiland Hispaniola in de Caribische zee. Het ligt ten westen van de Dominicaanse Republiek.