ATHENE - De nieuwe EU-president Herman Van Rompuy heeft Griekenland dinsdag in Athene gemaand om de financiën op orde te brengen. Griekenland kampt met het hoogste begrotingstekort van alle EU-landen: zo'n 13 procent van het bruto nationaal inkomen.

De Griekse regering had in november al een plan ingediend. Van Rompuy noemde dat een eerste stap.

''In elk geval moet er in 2010 onverwijld begonnen worden met resolute maatregelen en het tekort moet eind 2012 onder de 3 procent zijn gebracht. Dat moet met geloofwaardige en concrete maatregelen', zei Van Rompuy.

''Na ons gesprek vandaag ben ik ervan overtuigd dat de Griekse regering de nodige volgende stappen zet om de situatie aan te pakken.''

Zorg

De EU-president noemde het een zorg van de hele Europese Unie, maar vooral van de EU-landen met de euro, dat Griekenland zijn problemen oplost. Te hoge begrotingstekorten kunnen de stabiliteit van de euro in gevaar brengen.

De Belg Van Rompuy is sinds zijn verkiezing eind november bezig aan een rondreis langs regeringsleiders van EU-landen.

In Athene sprak hij met de Griekse premier George Papandreou. Woensdag en donderdag bezoekt hij onder meer de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.